Lista mea de bloguri

2013-02-09

Kalandtúra Kambodzsában VI.

Angkor Wat


Angkor, a khmer birodalom fővárosa a IX-XIV században épült, abban az időben, amikor a khmerek uralták Indokína legnagyobb területét. Maga a királyok és alattvalók által lakott város a ma látható templomváros ( Angkor = főváros, Wat = templom) körül terült el mintegy 1ooo km² területen, de sajnos mostanra semmi sem maradt fent a fából készült házaikból, csupán a fejlett csatornahálózat és óriási víztározók utalnak Angkor egykori méreteire. A főváros a XV század folyamán áttelepült Phnom Penh-be, ezáltal a régi – egykor 75o ooo lakost számláló - város teljesen elnéptelenedett és lassan felnőtte az őserdő. A XIX század végén kezdték újra-felfedezni a dzsungel mélyén meghúzódó város titkait egy francia misszionárius, majd egy természettudós leírásának jóvoltából, aztán egy régészeti csoport tárta fel 1933 és 1972 között. 1992-ben nyilvánították a Világörökség  részévé, azóta kezdték el tömegesen látogatni a turisták.

Hajnali négy órakor, koromsötétben mentünk ki az Angkor Wat nyugati kapujához, hogy megcsodálhassuk a napfelkeltét. Ilyenkor lehet a legszebb fotókat készíteni és minden turista igyekszik elfoglalni a legjobb kilátású helyet és várja türelmesen, hogy a felkelő nap gyönyörű ibolyaszínű, majd vöröses háttérszíneket varázsoljon a kupolák mögé.

A templomváros mintegy 2oo km² területén több száz kőből épített templom, könyvtár és szentély romjai láthatók ma is. Ezek közül a leghíresebb az Angkor Wat, amelynek jellegzetes öttornyos sziluettje Kambodzsa zászlójában is megtalálható.
   Óriásfák a könyvtár terén
 

A templom nagyon érdekes alakzatban épült - Visnu isten tiszteletére emelték - és minden egyes eleme valamit jelképez: a mintegy 82 hektáros alapterületet körülvevő 5 és fél kilométer hosszú, 190 méter széles árok az ősóceán, benne a kőből épített falak a földet és a hegyeket jelentik. A templomot összesen öt, különböző magasságon elhelyezett terasz és a három felső teraszt körbevevő  fedett folyósók alkotják.

Sajnos a történelem folyamán nagyon sok garázdaságra is adódott alkalom, különösen a kilencvenes években rengeteg műkincset loptak innen el és vittek ki az országból. Főként a könnyebben mozdítható és értékesíthető szobrokat és a Buddha-szobrok fejét célozták ezek az alvilági akciók, hogy majd  eladhassák a nyugati műgyűjtő-piacon
   Buddha szobrok - közülük sokat megrongáltak
 
 



A felső szintre épült az öt lótuszrügy formájú torony, ebből a központi torony, amely 65 méter magas, a szent Meru hegy jelképe, a világegyetem középpontja és Visnu isten székhelye. De a központi toronynak más szerepe is volt, minden valószínőség szerint a néhai uralkodót ide temették el.
 

A toronyba vezető lépcsők nagyon meredeken, 55 fokos szögben épültek, ezért a mai napig is talány, hogy vajon a király egyedül, vagy segítséggel ment föl oda? Mert a szabály az úgy szólt valahogy, ha jól értettem az idegenvezetőnk meséjét, hogy a népek, a sima alattvalók csak a külső nagy árokig jöhettek, a király levonult ünnepi alkalmakkor a hidak előtti töltésre, s innen vette szemügyre népét. Aztán a következő szintre mehettek a magasabb rangú tisztviselők, majd fennebb, a tanítók és miniszterek, de a legeslegfelső toronyba csak maga a király mehetett.
 
A templom teraszai jelképezik a teljességet: végig kell őket járni ahhoz, hogy eljuthass a tudáshoz és a lélek újjászületéséhez.
 
 
A negyedik szinten lévő négy nagy medence, pedig a négy elem: levegő, víz, tűz és föld jelképei. A falakon körbe-körbe csodálatos szépségű faragott domborművek, a szebbnél-szebb égi táncosnők, az apszarák és az isteni nimfák képei jelennek meg, a legenda szerint ők voltak az istenek és az istenkirály kedvesei.
 

Ahhoz, hogy jobban megértsük a templom gyakran ismétlődő díszítő elemeit, helyi idegenvezetőnk elmesélte nekünk, hogy mit kell megjegyeznünk a hindu vallás alapjaiból: a GOD (angolul isten) szót, mely szerint az első a G = genesis = teremtés, ennek istene Bráhma, aki „az univerzum változatosságának és minden élőlénynek a teremtője”, aztán a következő az O = organizer = szervező, ennek istene Visnu, aki mindent átlát, mindenbe behatol és mindent ural, még a másik két istent, Bráhmát és Sivát is. Visnu istennek az idők folyamán volt tíz inkarnációja, amelyeket avatárnak neveznek, ezek közül a kilencedik az maga Buddha. A harmadik betű jelentése, pedig a D = distroyer = a pusztító, de ez a pusztulás egyben az újrateremtést, a megújulást  is magában foglalja és a ciklikus fejlődés garanciája. Ennek az istene Siva.


A komplexum külső falain, az árkádok védelme alatt sok száz méter hosszúságban gyönyörűszép, képregényszerű domborművek vonulnak végig. 

Ezek a khmer történelem jeleneteiből vett képek, háborús jelenetek, mitológiai jelenetek a Ramajana és a Mahabharata eposzokból, a 32 poklot és 37 mennyországot bemutató sorozatok, illetve a Tenger köpülését ábrázoló dombormű, amelyen azt láthatjuk, hogy 88 istenség és 92 szövetséges démon Visnu segítségével az ősóceánból elkészíti az amritát, a halhatatlanság italát.
 
Vezetőnk elmesélte a tőrténetet is, amely röviden valahogy úgy szól, hogy az istenek szerették volna megkaparintani a halhatatlanság nektárját, amelyet a Tejtenger mélye rejtett és amelyet - akár a vajat - köpüléssel lehetett kinyerni. De az istenek nem voltak elég erősek ehhez a munkához, így Visnu tanácsára összefogtak a sötétség démonaival, az aszúrákkal, akik szintén áhítoztak a halhatatlanság italára. A köpüléshez szerszámként magát a szent Sumerú-hegyet használták fel, melyet átkötöttek az alvilági kígyók,  a nágák  fejedelmével, hogy ilyen módon forgatni tudják. Menetközben az istenek és démonok összevesztek azon, hogy ki álljon a kígyó fejénél és ki a farkánál, ugyanis mindenki elöl akart helyet foglalni – milyen ismerős J 
 
 

Aztán Visnu, a nagy szervező meggyőzte az isteneket, hogy engedjék a démonokat elől dolgozni, mert az sokkal veszélyesebb hely, ők maradjanak csak hátul. Mihelyt nekiláttak a munkának rájöttek, hogy valami nem működik jól, mert a hegy mindegyre beleesett a tengerbe. Ekkor újra beavatkozott Visnu, teknősbékává változott és lemerült a tengerbe, hogy a hátán megtartsa a hegyet. Így sikerült addig forgatni a Sumerú-hegyet, míg a tengerből kiváltak az ott elrejtett kincsek, drágakövek, maguk az égi táncosnők, az apszarák is onnan bújtak elő és legvégén felszínre jött az amrita. Persze mindenki erre a pillanatra várt és birtokba vette volna a kincset, de ekkor a sok forgatástól felforrósodott kígyó elkezdett mérget köpködni a fejéhez közel állókra, így az ital a hátrább álló istenek kezébe jutott, ők, pedig mind egy cseppig kiitták, így sikerült nekik halhatalanná válni.
 
Hát ez volt a várva várt nap története. Végülis ezért jöttünk Kambodzsába, a többi az ajándék volt, méghozzá nem is akármilyen ajándék :)
 
 


7 comentarii:

  1. 55 fokon a kiraly akkor megy fel konnyebben, ha a kulso homerseklet is kozeliti ezt.....

    RăspundețiȘtergere
  2. érdekes elmélet :). Ha legközelebb egy királlyal találkozom biztos rákérdezek...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Az 55 fokos elmelet akar teves is lehet, es ez (foleg ha nem is elmelet) semmivel sem csokkenti az altalad irtak igazi erteket!

      Ștergere
  3. Elhatároztam, hogy felfogadnálak idegenvezetőnek, ha lehetőség volna rá, olyan jól el tudod mesélni. Most egy titkot árulj el: jegyzetelsz is mikor nézel dolgokat vagy olvasol vagy csak úgy mindent röptéből újra le tudsz írni? Jól csinálod.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Köszi szépen Laci :)
      Nincsenek titkok, a legtöbb érdekes dolgot lefényképeztem, hogy később emlékezzek. Sajnos így sem sikerül mindent felidézni, mindennap jutnak eszembe érdekes dolgok, amelyeket a beszámolóból kifelejtettem. Nem szoktam jegyzetelni, mert amíg leírok valamit, addig elmondanak egyéb fontos dolgokat és én akkor lemaradok azokról... De esténként mindig beírtam egy füzetecskébe, hogy aznap hol voltunk és mit láttunk - ezt használom időrendi emlékeztetőnek.

      Ștergere
    2. Most nagyon elpirultam de nem titkolom el miért, hadd nevess egy kicsit. Elolvastam újra ezt a fejezetet s gondoltam megkérdezem, hogy a túróban emlékszel ilyen sok részletre az idegenvezető egyszeri elbeszélése után. Már készen álltam arra, hogy kérdésemet leírjam amikor észrevettem, hogy négy héttel ezelőtt ugyanazt mar megkérdeztem s válaszoltál is rá. Hát tudom hogy fiatalabb vagy nálam, de az még nem magyarázza. Ezentúl megpróbálok bölcsen hallgatni, mielőtt leégetném magam.

      Ștergere
    3. Ez vicces volt:) De azért meg kell jegyezzem: az idegenvezető nem egyszer mondta el a meséket, ugyanis olyan francia akcentussal beszélt, hogy mindenre rá kellett kérdezzünk és ő néha 2x-3x is kénytelen volt elmondani ugyanazt. Ennyi türelemnek és ismétlésnek köszönhetően csak megragadt bennünk valami. Volt egy szava a "bikóó" amit igen gyakran használt, s amin a szobatársammal egy egész este elmélkedtünk, hogy mit jelenthet - aztán amikor rájöttünk akkor órákig hangosan kacagtunk rajta: ez a "because" lett volna. Aztán meg volt egy állandó idegenvezetőnk is, aki sokat mesélt a kisbuszban, amikor hosszú órákon át utaztunk.

      Ștergere