Lista mea de bloguri

2013-02-07

Kalandtúra Kambodzsában V.


Siem Reap

Szilveszter napján Battambangból Siem Reap-be utaztunk. Ez a legrohamosabban fejlődő város az egész országban, rengeteg szálloda épült itt az utóbbi időkben és a legegyszerűbb turistaszállástól egészen a legelegánsabb sokcsillagos luxusszállodáig minden megtalálható. Siem Reap-ben minden a turizmusról szól, kiváló vendéglők, bárok és szórakozóhelyek csalogatnak lépten-nyomon.

Voltak olyan helyek, ahol inkább csak inni lehetett – ezek voltak a legnépszerűbbek...



Máshol, meg inkább kultúrprogramot ajánlottak, pompás ruhákba öltöztetett tizenéves táncosok hagyományos apszara-táncokat mutattak be a színpadon.

Siem Reapben két nagyon fontos utcát kötelező meglátogatni  turistaként, az egyik az éjszakai piac utcája, ahol természetesen bármit meg lehet vásárolni, a másik meg a Pub Street, azaz a kocsmák utcája.

A piac, az igazi turistapiac, van itt rengeteg selyem, ezüst, ruhanemű, elefántszobor, apszarás falikép és vannak gyönyörűszép zöld smaragdok. Mindenféle ékszerbe foglalva. Egyik társunk valahol olvasta, hogy mennyire olcsó itt a smaragd, hát nekiláttunk komoly érdeklődéssel kipakoltatni a köves holmikat.  Aztán amikor az árakat is megnevezték - kedvesen mosolyogva és ígérve, hogy akár 3-4 % -ot is le tudunk még belőle alkudni - akkor hamar rájöttünk, hogy mi az olcsót másképp értelmeztük.
Alig léptünk néhány méterrel odébb, újabb csábítás jelentkezett, ezúttal krokodilbőr táskák alakjában – itt azonban úgy döntöttünk, hogy megelégszünk a kirakat és a reklám megtekintésével. A táskákat már le sem fényképeztem.
Az utca két oldalán hemzsegnek a masszázsszalonok, itt is minden masszázstípust ajánlanak 5- 1o dollárért, de jó figyelni az újonnan megtanult általános szabályra: a legjobb masszőrök mindig az idősebbek. Kinéztünk magunknak egy elég tiszta helyet, volt két szabad hely, hát beugrottunk, s mert nagyon siettünk, rögtön meg is egyeztünk két nagyon kedvesen mosolygó, szabadon tébláboló fiatalemberrel. Egy-egy húsz perces relaxáló lábmasszázs eredményeképp egész héten kék, majd zöldesen sárguló  foltokat viseltünk lábszárunkon... De akad itt ennél sokkal érdekesebb ajánlat is, halacskákkal végeztetett pedikűr. Természetesen ez is az utca szélén történik, átlátszó üvegakváriumba lógatod a lábad, ahol apró kis ezüstszínű halacskák csiklandoznak és csípdesik le a sarkadról az elhalt bőrdarabkákat. Egészen vicces.
Este együtt mentünk vacsorázni az egész csoporttal. Kiváló vendéglőt ajánlott az idegenvezetőnk, gyors kiszolgálás, finom ételek, sok khmer specialitás, de európait is lehet rendelni, azt is nagyon jól készítik. Promóciós ajánlat, ha két koktélt rendelsz, a harmadikat ingyen kapod! Ez így elsőre jól hangzott, természetesen mindannyian kipróbáltuk, de hamar rájöttünk,  hogy a promóciós koktélok azért jóval kevesebb alkoholt tartalmaznak, mint... hát mint amit elvárnál. Mert tényleg egyikünk sem tudta, hogy mennyi rum, konyak vagy miegyéb járna a kiválasztott jónevű italunkba. Na de vannak bátor emberek, orosz barátunk nagy szakértelemmel megreklamálta a piros cseresznyével díszitett zöldes színű koktélt, állítva, hogy kifelejtették belőle a vodkát! És biztos így volt, mert őszintének tűnő sűrű bocsánatkérések között hoztak neki két másik italt, na azokból tényleg nem felejtettek ki semmit, aki belekóstolt rögtön vigyorogni kezdett. Mindannyian megkóstoltuk... aztán bedobtuk magunkat az éjszakai életbe, s jót mulattunk a nagy utcabálban J
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu