Lista mea de bloguri

2013-04-06

Isztambul – a pompás paloták városa


A Topkapi palota

Hódító Mehmet számára épült 1468-ban és egészen 1855-ig a szultánok rezidenciájaként szolgált. A Boszporusz szorosból fényképezve nem tűnik olyan nagynak, de Isztambul hét dombja közül az egyiket teljesen elfoglalják az épületei meg a parkjai. A Topkapi szeráj jelentése magyarul Ágyúkapu palota.
 

Maga a palotaegyüttes érdekesen épült, miután bejutottál az első udvarba még mindig következik egy nagy kapu, s aztán egy udvar, aztán megint kapu, megint udvar – így rétegesen, mint a káposzta J. Az első nagy kaput, az úgynevezett „Birodalmi kaput” fegyveres katonák őrizték – a szultánok idejében az egyszerű emberek nem mehettek ezen a kapun túl.


Szép nagy parkon kell átsétálni a következő kapuig, ez a Gülhane park, ápolt pázsittal és gyönyörű tavaszi virágokkal. A bejárattól balra egy régi dzsámi áll, amelyben koncerteket szoktak tartani.


Kissé odébb jobbra vannak a jegypénztárak és az elmaradhatatlan szuvenírboltok, majd egy kis forrás a várfal mellett, ahol sok száz évvel ezelőtt a kivégzések után a hóhér megmosta a kezét és a kardját...


Következik a második kapu, az „Üdvözlés kapuja”, itt már mindenkinek le kellett szállni a lóról, csak a szultán mehetett tovább lóháton.


Ezen a kapun jutunk a második udvarba, ahol jobbról sorakoznak a palota konyhái – itt egykor ezernél is több szakács szorgoskodott.


A második udvar szépsége talán még az elsőn is túltesz, csodaszáp tulipánerdőket ültettek az óriási platánok árnyékába


A baloldali sétányok mentén sorakoztak az istállók , majd a a szultán tanácsosainak és janicsárjainak lakhelyei, végül, pedig a hárem bejárata következett.


A harmadik kapun áthaladva megérkeztünk az igazi szerájhoz, itt lakott a szultán meg a családja.


A harmadik udvar nem nagy, de annál több érdekes termet kell itt megnézni. Sajnos ezekben nem szabad fényképezni, de legtöbb helyen az ámulattól nem is tudtam volna... Mindjárt a kapu után ott van a trónterem, vagy kérelmezések terme. A szultán itt fogadta a vezírjeit, tanácsadóit, s a követeket.

 
Aztán egy hosszabbacska sort kell állni, mert jobbra jönnek a kincstár termei, ahol a gyémántokat meg a tojásnyi smaragdokat vederszámra tárolják, s ahol a drágaköves aranytrónok, tőrök , gyöngyök és koronaékszerek csillogása mindekit elvakít. Le is oltották ezekben a termekben a villanyokat, csak az üvegkalitkák vannak zöldes fénnyel megvilágítva. Itt látható többek között egy 86 karátos gyémántból készült medál, amelyet még másik 49 egészen jó méretű briliánsocska keretez.

 

De itt láttuk a Topkapi tőrt is, amelyet a szultán 1747-ben készíttetett a perzsa sah számára, ám mielőtt átadhatták volna a sahot meggyilkolták, ezért visszahozatta a szultán. A kis tőrt három óriási smaragd és rengeteg gyémánt díszíti.


Az udvar baloldalán sorakoznak a szent ereklyék számára fenntartott termek, Mohamed kardja, a próféta köpenye, foga, lábnyoma. Itt láthatók a Mekkában őrzött szent ereklye, a Kába ősi kulcsai is.

Egy kevésbé feltűnő kapun jutottunk hátra a negyedik udvarba, ahol szép nagy nyugis parkok között kisebb pavilonok vannak, nyilván ide vonultak vissza a szultánok, ha zavartalanul pihenni akartak.


De itt található az a kék mozaikkal kirakott előtér is, ahol a szultáni család ífjú legénykéit körülmetélték.


Aztán visszafelé haladva megnéztük a csodaszép órakiállítást, ahol megint minden csupa arannyal és drágakővel van díszitve.  Majd utána a fegyvergyűjteményt, ahol a legnagyobb kard, az egy magyar kard, kb 2 méter hosszú és arasznyi széles! Nem volt semmi név odaírva, de a méretei alapján legalábbis Kinizsi Pál kardja lehetett J.


Sajnos túl későre érkeztünk vissza a háremhez, ezért oda már nem engedtek be L. De nem baj, legalább van amiért visszajönni Isztambulba!


 
Az Elsüllyedt Palota – Bazilika Ciszterna

Talán a legérdekesebb látnivaló volt ... ehhez hasonlót még soha nem láttam. A Bazilika Ciszterna egy óriási föld alatti víztározó a Hagia Sophia templom alatt.


Szintén Justinianus császár építtette, akárcsak a Hagia Sophia-t, az V.-VI. Században és az volt a rendeltetése, hogy a város vízellátását biztosítsa. Egy 14o m hosszú és 70 m széles terem, amelyben 336 darab 8 méteres oszlop tarja a mennyezetet. Ezek közül a legszebb egy fekete, díszes márványoszlop. Amúgy az oszlopok nagyon különbözőek, valószínű, hogy régebbi épületek bontásából származtak.


A falak 4 méter vastagságúak és olyan különleges módon vakolták be őket, hogy nem engedik át a vizet. A vízellátást 19 km hosszú viaduktok segítségével biztosították a Belgrádi erdőből. A ciszterna eredetileg mintegy 1oo.ooo tonna vizet volt képes befogadni.


Most elég kevés víz van benne, de azért annyi van, hogy jól megéljenek benne a halak!


A terem leghátsó sarkában két nagyon érdekes oszlop áll, az egyik egy oldalt fekvő, a másik egy fejjel lefelé álló Medúza-fejen nyugszik.



Hogy miért is állnak ezek a Medúza-fejek ilyen furcsán arra egyelőre nincs hiteles magyarázat...

A Dolmabahce palota

Ahhoz, hogy teljes legyen a legfontosabb paloták sora, illik megemlítenem a Dolmabahce palotát - 1855 után ide költözött át a szultánok főhadiszállása -  viszont ezt sajnos csak kívülről láttuk, nem jutott rá idő... de legközelebb biztosan sikerülni fog J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu