Lista mea de bloguri

2013-04-08

Isztambul – piacok és igazi finomságok


A fűszerpiac

Isztambul fűszerpiacáról sokat meséltek már, de ott lenni és átélni a hangulatát nagyon nagy élmény volt! A XVII. század óta működik, s törökül Egyiptomi Bazárnak hívják, mert az építését annak idején úgy finanszírozták, hogy az egyiptomból behozott árukra külön vámot róttak ki.



Ahogy beléptünk a boltíves kapun egy hosszú bazársoron találtuk magunkat, ahol nagyjából arra sodródtunk, amerre a tömeg engedte...

Igaz, hogy a legtöbb standon kiváló minőségű fűszereket kínálnak...
... vagy csodálatos teákat és teakeverékeket rózsából, jázminból, hibiszkuszból, almából, meg milliónyi gyógynövényből...
... de a kedvencek a szultánkenyeres pultok, ahol mindent meg lehet kóstolni J. Szép nagy hegyekben árulják a finom édességet, az ára lehet kilónként 2o líra, de lehet akár 12o is és megtapasztaltuk, hogy bizony minőségileg is nagyon nagy különbségek lehetnek a kettő között.
Kiválasztottunk egy kedvenc kombinációt, a sötétvörös gránátalma ízűt, amelyikben jó sok pisztácia van, ezen teszteltük le a minőséget. Nos a legolcsóbbak nyilván valami műanyagos ízű aromával készültek, ami bármilyen, csak nem gránátalmához hasonló és a sok cukortól nagyon édesek voltak. Amit itthon lehet kapni, az gondolom ugyanígy készül.
Aztán volt egy középkategória, amelyik jó volt, nem is volt túl édes, mert mézzel készült, de azért nem tudott igazán nagy élményt okozni. Viszont az amit a Hagia Sofia-tól nem messze egy régi kis boltban valamivel drágábban vettünk, na az csodálatosan finom volt - egyfolytában tudnám kóstolgatni J.  Szóval érdemes odafigyelni, főleg arra, hogy ne cukorral, hanem mézzel gyártottat vegyünk.
 
A piacon egyébként nagyjából mindent meg lehet vásárolni, a zöldségektől és déligyümölcsöktől kezdve...
 
... a savanyúságokig, vagy a töltikéhez való káposztalevelekig...

... szárított és aszalt gyümölcsökig, finom mogyorófélékig...


... vagy jóféle sajtokig és kolbászokig.
De van itt színes és illatos szappan...
...  csodatevőnek kikiáltott halvaféleség J...
... és egy csomó olyan dolog, amiről fogalmam sincs, hogy mire való ...
A kereskedőnegyed
A fűszerpiactól elég meredek utcácskák indulnak felfelé a Nagy Bazár irányába, hát ez az egész szakasz egy nagy, érdekesen szerveződött „bazárvárost” alkot.
Az egyforma típusú árut kínáló üzletek mind egymás mellett vannak, így könnyen találhatsz például pizsamás boltot, mert legalább 4-5 darab van egyazon környéken.
Persze vannak külön játékokat, vagy cipőket, vagy elektronikai cikkeket, vagy éppen ruhaneműt forgalmazó üzletsorok is.
 
Ha elfáradtál a nagy forgatagban – márpedig ez elkerülhetetlen – akkor a legjobb venni egy líráért egy fincsi szezámmagos perecet,  s megpihenni egy kis kávézóban.
Persze lehet kapni itt egyéb finomságokat is, sült kukoricát, vagy bahlavát, vagy valami érdekes méterszámra sütött fánkszerű édességet – ez is nagyon finom!

A halpiac
Egy másik érdekes piacot is megnéztünk: a Galata híd lábánál lévő halpiacot. Vendéglátóink ajánlották, hogy ha finom és friss halat szeretnénk enni, akkor nem érdemes a Galata híd alsó emeletén lévő halcsárdákba menni, mert ezek nagyon drágásak...

 

...hanem el kell menni a híd Aranyszarv-öböl felé eső oldalától a part mentén sorakozó halárusokhoz, akik szenzációs grillezett halat készítenek fillérekért, amit a parton üldögélve fogyaszthatsz sok helyi halkedvelő társaságában.
A grillezni kívánt halat, pedig természetesen magad választhatod...
... attól a halárustól, amelyik szimpatikusabb J.
De utána aztán kihagyhatatlan a nagy kedvenc, a frissen préselt narancs vagy gránátalma-lé, ez a legeslegjobb ital az egész városban!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu