Lista mea de bloguri

2015-02-22

Burma, Mandalay

Mandalay – királyok városa
Az Irrawaddy folyó partján fekvő Mandalay volt az utolsó királyi város Burmában. Mindon király helyezte ide az ország közigazgatási központját 1857-ben. Akkoriban még Ratanapura volt a neve, ami drágakövekkel teli várost jelent. A Mandalay nevet a közelben magasló hegyről kapta, ennek jelentése „körkörös mezők”.
 Yangonból nagyon korán repültünk Mandalayba, s érkezés után első utunk egy közeli folyami kikötőbe vezetett: hajóval mentünk a 10 km-re fekvő Mingunba. A kikötő, persze már napfelkeltekor is pont olyan amilyennek képzeltem: zajos, zsúfolt és élettel teli, mindenki végzi a dolgát és nyilván mindenkinek van valami fontos dolga. A dolgok rendje és logikája európai szemmel egyáltalán nem áttekinthető - ugyanúgy, mint a reptéri csomagfeladás, cimkézés, besorolás – de valamilyen csoda folytán mindig működik.


Élveztük a korai hajókázást, bámultuk a folyón zajló életet...
... a túlsó parti falucskák reggeli nyüzsgését...
... az asszonyokat, akik ruhát mostak a folyóparton...
... integettünk a lefelé haladó tutajosoknak...
... és tehetetlenül néztük a sok kivágott teakfát, melyet minden bizonnyal exportra készítettek. Önkéntelenül is a mi kivágott fenyveseink jutottak eszembe.
Ahogy közeledtünk Mingun városához, egyre tisztábban körvonalazódtak a Pahtodawgyi pagoda romjai.
 A „kikötőben” már vártak a bio-taxisok, reménykedve, hogy inkább őket választjuk, mint a tíz percnyi gyaloglást. Ez most sajnos nem jött össze nekik...
...viszont előszeretettel vettük igénybe azt a rögtönzött korlátot, melyet két longyis fiatalember egy rúd segítségével alkotott.
A világ legnagyobb pagodájaként tervezett építményt 1790-ben kezdte építtetni Bodawpaya király.  A terv szerint 150m magas lett volna, de egy jövendőmondó ember azt jósolta, hogy ha felépül a sztúpa, akkor meghal a király, így  az alsó szint megépítése után leállították a munkálatokat. Aztán egy későbbi földrengés is megrongálta az építményt, ma óriási hasadások ékeskednek a téglafalon.
A szentélyhez készült egy óriási, 90 tonnás harang is, amelyik jelenleg a világ legnagyobb harangja. Illetve állítólag létezik Kínában egy újonnan öntött még nagyobb, de azt nem lehet megszólaltatni. A pagodától nem messze láthattuk a harangot is...
 ...sőt, be is lehetett bújni alá.


A harangot a túlsó parton öntötték, s két hajó segítségével szállították át erre az oldalra. Egy ideiglenes csatornát ástak egészen a felfüggesztés helyéig, majd azt feltöltötték vízzel, így a harang annyira megemelkedett, hogy az állványra tudták rögzíteni.
 A harangtól alig néhány száz méternyire gyönyörű, hófehér pagoda állt: a Hsinbyume pagoda. Ezt 1816-ban építtette Bagydaw herceg, Bodawpaya trónörököse, elhunyt felesége emlékére.
Hsinbyume szó szerint fehér elefántot jelent – így hívták a szülés közben elhunyt hercegnőt is. A fehér elefánt, pedig egy szent állat és nagyon fontos jelkép, a jólét jelképe a buddhizmusban. Valamikor az 1500-as években még háborút is vívtak a burmaiak és a thaiok egy gyönyörűséges hófehér elefánt (valószínű albinó) birtoklási jogáért.
Az építmény nem hasonlít a többi burmai szent helyre, állítólag a buddhisták szent hegyét, a Meru hegyet jelképezi. A domb tetején a világ közepét jelző aranyozott tetejű sztúpa áll,  körös-körül hét rend hullámzó „hegyvonulat” védelmezi azt...
... míg a sztúpa körüli kis beugrókban apró, hófehér Buddha szobrocskák, szent állatok, mitológiai figurák állnak, melyekhez a helyi asszonyok virágot hoznak és áldozatokat szoktak bemutatni.
Mandalay városába visszahajózva újabb pagoda várt ránk. Nem is egy. De haladjunk szépen sorban. A következő látnivaló a Mahamuni pagoda, ebben található az egyik leghíresebb Buddha-ábrázolás, a Nagy Bölcs szobra. A legenda azt mondja, hogy miután megalkották a szobrot, Buddha a király kérésére rálehelt a szoborra és ettől lett a szobor annyira élethű. Itt a mi logikánk szerint az időrend egy kicsit megbolydul, mert a szobrot az I. sz-ban öntötték és Buddha pár száz évvel korábban járt errefelé,  na de a legendák nem azért vannak, hogy elemezgessük őket, pontosan úgy vannak jól, ahogy a köztudatban élnek. Egyébként mind a mai napig ezt a szobrot tartják a legtökéletesebb Buddha-szobornak.
Persze, csak férfiak mehetnek közel hozzá, s ragasztgatják telis-tele aranyfóliákkal, olyannyira, hogy a teste már csupa aranygombóc és 15 cm-rel vaskosabb az eredeti méreténél.
 Az arcára nem ragasztanak fóliákat, ezt gondosan átfényezik a szerzetesek minden napkeltekor.
Maga a szobornak otthont nyújtó pagoda is egy remekmű...
...égre törő csúcsos aranydíszeivel, finoman rajzolt és festett csipkés homlokzatával...
...ragyogó arany-bordó boltíves folyósóival.
A pagoda hátsó udvarában állt egy nyitott terem, ahol néhány érdekes khmer bronzszobrot – oroszlánfigurákat, khmer harcosokat, meg egy háromfejű elefántot - állítottak ki.
Ezeket a kambodzsai Angkor Watból szállították ide és állítólag képesek meggyógyítani mindenféle betegséget, ha fájó testrészedet a szoborhoz dörzsölöd. Nos tényleg itt volt a legtöbb zarándok, mi is becsületesen beálltunk a sorba, ha már kéznél a lehetőség...
A következő pagoda, amit meglátogattunk, a Shwenandaw (jelentése az Arany Palota), talán a legszebb volt az összes között. Ez is a királyi központ része volt Mandalayban, de mivel a vár falán kívül állt, megmenekült a második világháborús bombázásoktól. Igaziból ez volt az egyetlen régi épület, amelyik csodával határos módon fennmaradt.
Eredetileg valaha Amarapurában állt és Mindon király kedvenc tartózkodási helye volt. A király  halála után, a főváros áthelyezése kapcsán telepítették át ide a teakfából faragott, arannyal kívül-belül bevont kolostort. Az aranyozás mára csak a belső falakon és mennyezeten látható, de ez mit sem von le az építmény értékéből.
Nem győztem betelni az aprólékosan faragott csipkés tetődíszek...

...a mitológiai alakok...
... a növényi és állati formákat utánzó díszítő elemek...
...és a táncosok csodálatos figuráinak bámulásával.
Ha az ember ilyen remekműveket lát, akkor azt gondolná, hogy az egykori mesterek tudása megközelíthetetlen és mindenképpen túlszárnyalhatatlan a mai kor kézművesei számára. Nos ennek kicsit ellentmondanék. Meglátogattunk a közelben egy fafaragó műhelyt, ahol festett hajú, tizen- és huszonéves fiatalok a földön kuporogva hihetetlen szépségű csipkéket véstek az engedelmes teakfába...
...vagy éppen finoman megmunkált drágaköves-aranyozott díszlapokat készítettek gazdag megrendelők számára.
Ugyanabban a műhelyben szorgos kislánykezek gyöngyökkel és selyemmel díszítettett sárkányokat és egyéb mesefigurákat hímeztek bársonyos alapra..
... vagy  hagyományos bábfigurákat keltettek életre.
A burmai marionettek messze földön híresek. Nagyon szépen kidolgozott, zsinórokkal mozgatható bábok, melyek mindig ugyanazokat a karaktereket - ha jól emlékszem azt mondták 27-et - jelenítik meg: király, herceg, hercegnő, remete, ló, elefánt, majom, tigris, öregember, öregasszony, nat, varázsló, bohóc, stb. Érdekes szabály az is, hogy a báboknak nemük van és a bábos, aki mozgatja őket ugyanolyan nemű kell legyen, mint a bábu.
És a sztúpák sora folytatódik. Az Arany Pagodától csak egy saroknyira egy egyedülálló emlékmű áll: a világ legnagyobb könyve, a Kuthodaw pagoda.
1860-ban, a főváros áthelyezése után kezdték építeni az együttest, Mindon király parancsára. Ez is egy központi, aranyos sztúpából áll, amelyiknek négy sarkán védelmezőként egy-egy chinthe, vagyis burmai oroszlán áll ...
A sztúpa köré szép katonás rendbe felhúztak 729 darab kisebb, hófehér pagodácskát, melyek mindenikében egy-egy márványlapot láthatunk.
Ez a 729 márványba vésett írás a buddhizmus szent tanításait tartalmazza három fő csoportra osztva: a szerzetesi élet szabályait, Buddha beszédeit és tanításait, melyek közt vannak állatmesék, versek, bölcs igazságok, s végül a könyv harmadik része a buddhizmusban használatos definíciókat rögzíti.
Alkonyodni kezdett, ezért sietve összekaptuk magunkat, hogy a naplementét a Mandalay dombon álló sutaungpyei pagoda tetejéről nézhessük. Állítólag innen a legszebb. Arra már nem jutott idő, hogy a 760 m magasan fekvő tetőtérre gyalogosan fellépcsőzzünk – én ebben az estére hajló órában már nem is bántam nagyon a dolgot – s így maradtak a kistraktorok, melyek kavicsos szerpentinek sűrű során szökellve-kattogva hihetetlen sebességgel repítettek a magasba. Fogózkodni kötelező. És lehet, hogy kemény izomlázad is lesz tőle!
De fent voltunk, épp elérve a lemenő nap utolsó sugarait...
... melyek bearanyozták a környék sztúpáit.
Ahogy körbenéztem csuda érdekes látványban volt részem: a keleti teraszon jóformán senki, magukban árválkodtak a szépen körbe-körbe kirakott vizeskorsók...
... legfennebb néhány fiatal szerzetes keresett magának angolul beszélgető turistát gyakorlás céljából...
... de a másik oldalon fotósok hada feszült a korlátnak a legjobb naplementés kép reményében J.
Aztán lassan mindenki levonult, csak a pagoda tükörmozaikkal kirakott homlokzata ragyogott a lámpák fényében.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu