Lista mea de bloguri

2017-10-01

Prágai séták - a Kisoldal


Korán indultunk. Sok érdekes programot terveztünk az első teljes napunkra, de a legfontosabb szabályt már reggel eldöntöttük: ha valami érdekes adódik, vagy éppen máshol éreznénk jobban magunkat, akkor lazán és gond nélkül változtatunk a programon :).



Szálláshelyünktől alig néhány percnyi járásra volt a fogaskerekű végállomása, azzal lehetett kimenni az Obszervatóriumhoz és a Petrin-toronyhoz. De ezalatt a néhány perc alatt sem unatkoztunk, az egyik legérdekesebb köztéri szoborba botlottunk: a kommunizmus áldozatai emlékére állították 2002-ben. A földre helyezett kőlapon írja: ezt az emléket nemcsak a bebörtönözöttek és kivégzettek emlékére készítették, hanem mindenkinek, akinek az életét tönkretette a totalitárius rendszer. Igen: az alkotás is, meg az emléktábla is egy nagyon jól fogalmazott üzenet…megérinti az embert.



 A legelső kocsival utaztunk fel a hegyre, még a sínek között békésen szundikáló mókust is mi ébresztettük fel :) 

Alig öt perc az út és már fent is vagyunk a csillagvizsgálónál. Persze az most nincs nyitva, csak az esti órákban van programjuk, de a kertjében levő fákat, virágokat azért megcsodáltuk…





…majd pár perc séta egy „jólfésült” kerten át és ott is vagyunk a Petrin-toronynál.


Örömmel vettem tudomásul, hogy létezik alternatíva, vagyis a 299 lépcső megmászása helyett -némi felár ellenében - használhatod a liftet is. A tornyot 1891-ben építették, miután egy prágai üzletemberekből álló baráti társaság Párizsban megcsodálta a Világkiállításra épített Eiffel-tornyot és úgy gondolta, hogy egy ilyen nekik is feltétlenül kéne.


Gyűjtést szerveztek, s alig négy hónap alatt építették meg a párizsi torony hasonmását. Az igaz, hogy ez a torony csak 60 méternyi, de a Petrin hegy tetejére épült, az, pedig több, mint 300 méter magas, így a párizsi tornyot simán maga mögött hagyta. Büszkék is rá a prágaiak.





Igazuk van: lehet, hogy a torony csak egy apróbbacska Eiffel-torony, meg egy kicsit inog is a kemény őszi szélben, de onnan fentről csodálatos kilátás nyílik az egész városra. Ha egyszer feljutottál a kilátóra, akkor már nehezen indulsz vissza: órákig tudnád csodálni felülnézetből Prága gyönyörű hídjait és büszke tornyait.








Közvetlenül a Petrin-torony mellett van egy elvarázsolt kastély-szerű épület, ez a tükörpalota. Lehet, hogy máskor többen járnak arrafelé, de amikor mi odaértünk épp akkor nyitottak, elsők voltunk, s igazából csak úgy, kíváncsiságból dugtuk be az orrunkat, azt sem tudtuk, hogy mire számítsunk.


Nos, akár egy fél napot is el lehet benne bohóckodni, nagyokat kacagni ajánlom mindenkinek, aki  a sok-sok látnivaló között egy picikét megállna és elengedné magát!



Jó kezdés volt, s a folytatás is kellemesnek ígérkezett. Innen a Kampa-parkot céloztuk be, de élvezetes volt útközben is a majdnem kihalt, csendes utcácskákon bóklászni…



…s közben érdekes helyekre, feliratokra bukkanni.



A Kampa-szigetet a Moldva-folyó…


…és az Ördög-árok…



… határolja, valaha itt csak gyümölcsöskertek voltak és a malomárokban mosták-fehérítettek a vásznak az asszonyok. Most egy jókora, szépen gondozott park az egész, tele éttermekkel, kávézókkal, érdekes kiállításokkal (többek között itt kapott helyet a Modern Művészetek Múzeuma is)...


…és nem utolsósorban: újszerű köztéri szobrokkal.




Ezek az utóbbiak, a csecsemőszobrok, David Cerny eléggé polgárpukkasztó munkái. Hasonló óriáscsecsemők díszítik a Zizkov TV-tornyot is, csak azon függőlegesen másznak fel- és lefelé.


A park nagyobbrészt, viszont szép zöld pázsit, ahol fűre lépni szabad…





…sőt: mindenki azt csinál, amit akar és mindenki jól is érzi magát.




A Károly-híd felőli oldalon van egy régi, XV-ik században létesített malom, melyet már csak a turisták kedvéért működtetnek. A feljegyzések szerint itt már 1393-ban is létezett egy malom, melyet a bencés nővérek működtettek, de az a huszita forradalom idején elpusztult.



A malomhoz tartozó zöld vízimanó, pedig a mai napig is éberen őrködik, s ha valaki nem ad neki pénzt sörre, amikor szomjas, az nagyon megjárja…jobb nem is gondolni erre :).



Nincs messze innen a jóféle John Lennon kocsma sem…


…de az igazi látványosságot a hidacska túloldalán kezdődő John Lennon-fal jelenti.


Lennon halála után, a nyolcvanas években, nagyon gyakoriak voltak a kormány elleni megmozdulások. Ekkoriban kezdték el – mintegy tiltakozásul – erre a falra felírogatni Lennon pacifista dalainak szövegét, politikai üzenetet hordozó jelszavait…


…mint például a „Give Peace a Chance” című dalának sorait. Bemásoltam ide magyarul, szerintem ez egy elég jó fordítás.



Give peace a chance! 

Mindenki arról beszél
Nyert ügyünk van

Mégis elhúzódnaka dolgok
Kósza hírek terjengnek
Megőrülök azt hiszem
Cafatokra tépem magam.

Mégsem elcsépelt a szólás
Vagy ahogy mondani szokták:
Give peace a chance!
Adj esélyt a Békének!

Gyere!




Mindenki arról beszél:

Miniszterek, baljós pártiak
Püspökök, komédiások
Rabok, és pukkanó szemek
Viszlát, meg hogy Isten veletek!
Segítsetek! Béke legyen!

Mégsem elcsépelt a szólás
Vagy ahogy mondani szokták:
Give peace a chance!
Adj esélyt a Békének!





Hogy mondjam el most nektek:

Forradalmárok, fejlődők
Szabályozók, beilleszkedők
Elmélkedők, Békét szeretők
Hogy mi is kell nekünk?
Ó, tartsatok ki mellettünk!

Mégsem elcsépelt a szólás
Vagy ahogy mondani szokták:
Give peace a chance!
Adj esélyt a Békének!





Talán arra hivatkozva, hogy a fal már nem időszerű, 1998-ban a kormány lefestette. Hófehérre. Érdekes volt erre a reakció: a pacifista firkálók úgy folytatták a fal festését, mintha mi sem történt volna, visszavarázsolva a hely régi patináját és mindenkori üzenetét. A fal szimbolikus jelentőségű lett, mára minden Prágába látogató turista, ha csak teheti, felkeresi a falat, emlékezve „azokra” az időkre… De a kérdés másképp is adódik, vajon melyikek „azok az idők”, mert a béke gondolata sajnos ma is téma...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu