Piacok és piaci
ínyencségek
Útközben gyakran megálltunk egy-egy benzinkút vagy
útszéli vendéglő mellett, ilyenkor sokat fényképezgettem.
Mindig az volt az érzésünk, hogy rengetegen utaznak,
főleg sokgyerekes családok.
Menetrend szerint meg is érkezett a busz és fel is vette
mindannyiukat, csak épp a csomagokat kellett nagyon gyúrni és kötözni, hogy le
ne essenek...
Valószínű, hogy kevés az autó, s főleg a távolsági buszokban
van hiány. A szegényebbek inkább motorral közlekednek, de ha sok csomaggal akarnak
útra kelni, akkor a motor már nem a legjobb megoldás.
Amúgy a nagyobb városokban is mindig megfordultunk a
piacokon, mert egyrészt ott volt a legpezsgőbb az élet, másrészt így tudtuk
valamennyire megismerni a helyi különlegességeket...
...aprobb ínyencfalatokat...
...vagy jó nagyokat J ...
... sosemlátott zöldségeket ...
...húsételeket...
...és persze, gyümölcsöket.
Talán
ezek a piacok tükrözik legjobban, hogyan is élnek itt az emberek. Már nagyon
korán reggel kipakolnak, sokan éjszaka is itt alszanak. Délidőben sem
mennek el ebédelni, sokan vannak, akik
arra „szakosodtak”, hogy friss főtt étellel lássák el a piacokat.
Ez mindig kiadós és laktató helyi specialitás, rizs,
különféle levesek, csirkés vagy garnélás curry, hal, ami után mindenkinek jól
esik egy kis szundi J
A szerzeteseket mindig megajándékozzák élelemmel,
rizzsel, gyümölccsel. A piacok és utcai ételárusok környékén gyakran meg lehet
figyelni, hogy már várják őket, legtöbbször az adomány már össze is van
csomagolva mire odaérnek. Átadáskor a szerzetes megáldja az adományozót, aki ezután
köszönetet mond a szerzetesnek, hogy elfogadta az adományt. Persze nem minden
szerzetes jár élelemgyűjtésre, náluk is mindenkinek más feladata van. Viszont ami
összegyűlt azt mindig közösen fogyasztják el.
De a piacok egyéb érdekességgel is szolgáltak. Majdnem
mindenütt akadt valami helyi üdítőféle, mint a kókusztej, vagy például a
cukorszirup, amit egy motorra szerelt szerkentyű segítségével frissen préseltek
és egy nylonzacskóból kellett kiinni szalmaszál segítségével. Olyan, mint a
cukros csapvíz, csak egy kicsit annál is langyosabb.
Aki csak egy kis desszertet vagy ropogtatnivalót kívánt,
az választhatott a sült kukorica, sült banán, vagy a sós kagylócskák között.
Volt
itt szárított dohány is, amihez bizony a presszókávén kényeztetett európai
nehezen tudott valami kávéféleséghez jutni. Persze, volt olyan vendéglő, ahol
kávét is kínáltak, csak hát az egész más volt, mint amire mi vágytunk...
Aztán voltak a nagyon különleges dolgok, amelyeket nem
mindig tudtunk megkóstolni. Az egyik városkát a pókok városának nevezték, volt
is a bejáratánál egy szobor, amelyik két tarantullát ábrázolt. A piacán, pedig
bárki megcsodálhatta az élő jószágokat, ezzel csalogatták a turistákat.
Én is megfogtam, nem bántottak, csak csiklandozták a
karomat. De azért ennél közelibb kapcsolatba nem nagyon keveredtem velük, pedig
az ízük nem olyan rossz... egy kisebb alaposan átsült „combot” megkóstoltam –
hát ... azért a jó az nem ilyen J
A másik nagy specialitás az olyan volt, hogy még
lefényképezni sem volt gusztusom: főtt tojás, de olyan, amiből a csirke már
majdnem ki akart volna bújni, amikor a tojást megfőzték. A csoportból senki sem
próbálta ki, ezért nem tudom, hogy milyen lehetett. Nem is szeretném tudni.
Voltak olyan helyek, ahol mindezek a különcségek együtt is
előfordultak, s ahol nagyon szurkoltunk egyik-másik bátor útitársunknak, hogy
örömét lelje a kóstolgatásban...
A grillezett kígyót még én is megkóstoltam ( azért ezt nem
úgy kell érteni, hogy jól akartam volna lakni, hanem úgy, hogy egy kis
csipetnyi falatot ettem belőle), olyan íze volt, mint a garnélaráknak. Kicsit
édesebb, mint a csirkehús. Nem volt rossz, de soha nem lesz a kedvencem.
A legjobb ennivaló
számomra mindvégig az ananász maradt. Egy dollárért kaphattál egy nagyot, vagy néha két
kicsit, készen megpucolva, cikkekre vágva, s egy hosszú pálcikával lehetett enni.
Finom, édes, szaftos és aromás, olyan, amilyent eddig még soha nem ettem.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu