A Mekong folyó
világa
Kissé szomorúan indultunk el Angkorból. Akkor úgy
gondoltuk, hogy a kirándulás fénypontján túl, most már nem tudnak nekünk sok
érdekes látnivalót mutatni ... jó, hogy nem így történt!
Délben megérkeztünk Kampong Cham-ba, ott pedig várt ránk
az új kaland. Biciklitúra a Mekong folyón lévő Koh Paen szigetre. Egy
Mekong-parti kisvendéglő elől indultunk, úgy tűnt az előttünk álló szép nagy
betonhídon kell majd átgurulni. Ezt a hidat a japánok építették ajándékba,
valamikor a hetvenes években, ha nem tévedek, s azért, mert akkoriban a Mekongon
egyáltalán nem volt stabil híd ( amúgy most se nagyon van), márpedig nekik fontos
dolgaik és szállítanivalóik akadtak
errefelé – főként a vietnami háború kapcsán.
Lefelé haladva a folyó mentén nemsokára kiderült, hogy egy bambuszból készült hídon lehet átjutni a szigetre.
Nem egy akármilyen kicsi palló ez, becsületesen el van
készítve, akár egy kézműves darab, szépen és stabilan megfont járófelülettel,
gyönyörűen nyesett oldalerősítésekkel. Nyugodtan át lehet hajtani egy kocsival
is, alig zökken az illesztéseknél.
A szigetlakók minden fuvart ezen a hídon bonyolítanak,
többnyire apró kis lovak által húzott kétkerekű szekérrel. És kegyetlenül
megpakolják azokat.
Amikor mi január elején itt jártunk, akkor szárazság
volt, a homokos fövenyen unatkoztak a csónakok...
... de az esős évszak beköszöntével a Mekong megárad és
elmossa a gyönyörű bambuszhidat. A szigetlakók, pedig minden áldott évben
újrafonják-építik azt. És az egész udvarukat. Gyakran a házaikat is. Nagyon
hasonlít Kőműves Kelemen balladájához...
A
szigetet körbejárva láttuk az emberek cölöpházait, amelyek itt még magasabbra
vannak emelve, mint máshol, mert a nagy víz legalább egyszer egy évben biztosan
megárad, elöntve a zöldellő rizsföldeket, biztosítva a jövő évi termést.
Az alacsony, szamármagasságú lovacskákon kívül nem sok
állattal találkoztunk – ezt akár jó dolognak is elkönyvelhetjük, mert sok a
kígyó a szigeten - kiváltképp a rizsföldeken - és rendszeresen gyűjtik őket
eladásra. Főleg nagyobb vendéglőknek. De azért voltak itt tehenek, s ezek sem
hasonlítottak a mieinkre.
Egyszínű halványszürkék, rettentően soványak, nagy elálló
szamárfüleik vannak, s na még egy púp is a hátukon. Olyasmik, mint az
indiai szent tehenek, csak nem szentek.
Azaz itt előbb-utóbb csak megeszik őket.
Útközben megálltunk a templomnál, s megcsodáltuk a vidám,
színesre festett állatokkal és madarakkal díszített udvarát és a kék
Buddha-szobrát.
Egy
udvarban megpihentünk és helyi vezetőnk sorra megkóstoltatta velünk az itt
termő gyümölcsöket. Volt közte sokféle banán, éretlen mangó és papaya - ezeket
csípős paprikával elkevert sóba mártva szeretik ők enni – aztán volt
mangusztine, ami ízlett és tamarind, ami nem annyira, majd kóstoltunk pomelót,
ami szenzációsan finom volt. Ettünk még „Jack” gyümölcsét, amiben nagyobb volt
a mag, mint maga a húsa, dragon gyümölcsöt, ananászt, meg valami apró barnát
aminek üveggolyó-szerű húsa van és egészen finom.
Az az igazság, hogy annyi sok – számomra teljesen új –
gyümölccsel találkoztunk, hogy most sem tudnám felismerni legtöbbjüket. Én nem
kóstoltam meg a duriant. Ez olyan nagyon bűzlik, hogy képtelenség megenni.
Állítólag nem olyan rossz az íze, mint a szaga és nagyon kellemes állagú...
talán legközelebb.
Hazafelé tartva éppen napnyugtakor érkeztünk vissza a
bambuszhídhoz, s élvezhettük a páratlan látványt a Mekongon.
Este az egész csoporttal vacsorára mentünk a helyi
vezetőnk házába. Szép tágas, bambusszal padolt, tiszta szobába léptünk, előtte,
persze lehúztuk a cipőinket, ahogy illik. A falakon fényképek, rajta az egész
család apraja-nagyja születéstől öregkorig mindenki. Nagy becsben az esküvői
képek, egyházi események és a gyerekek első iskolai napja.
Négy gyerekük van – ez errefelé kevésnek számít - mind
aprócskák még, de a két nagyobb már jár iskolába.
És azonkívül járnak fizetett magániskolába is, ahol
angolt és számítógépezést tanulnak. A tehetősebb és felvilágosultabb szülők
nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekeik taníttatására. Legtöbbjüknek ez nem
adatott meg annak idején.
A földön szépen megterített asztal várt, gyertyákkal
díszítve.
A menü gazdag volt és nagyon változatos. Volt ott
kókuszos csirke, disznóhúsból készült szaftos eledel, gomba kirántva, zöldséges
levesféleség, pikáns gyömbéres-citromfüves egytálétel, zöldségfélék, meg sok
egyéb. Meg persze rizs. Rengeteg rizs. Mindenki jól tudott lakni, még akkor is,
ha mindennek egy kicsit más íze volt, mint amit elvártál. Vagy amit kívántál.
Azért nem volt rossz, csak egy kicsit másmilyen.
Aztán az est fénypontja: vendéglátónk elővette az
ínyencséget – na nem édességet, nem, ott olyant nem esznek, legfennebb csak
gyümölcsöt – egy kétes tisztaságú borkánban őrizgetett még kétesebb állagú
folyadékot: a tarantullapálinkát.
Mindenki kapott hozzá kis pálinkás pohárkát és na... hát
mondjuk úgy, hogy megkóstoltam... Többen is erre az estére vezettük vissza a
hosszú napokig eltartó gyomorgyulladásunkat, kegyetlen hasmenésünket,
rosszulléteinket. De nem attól a mennyiségtől, amit megittunk. Ehhez a borkán,
meg a pálinkának nevet adó áldozati pókok látványa is bőven elég volt.
Valamit azért tanultam: ha még egyszer megtörténik, hogy ehhez hasonló italokat kóstolnék, biztos lesz nálam egy kis szilvapálinka, hogy utána leöblíthessem :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu