Japánban hamar változik az időjárás. Mire Nikkoból visszaértünk
Tokióba már zuhogott az eső, hideg, barátságtalan nyirkos este várt ránk. Már
előre búsultuk, hogy a másnapi Fuji-kiránduláson semmit sem fogunk látni. Csoportvezetőnk
azzal próbált vigasztalni, hogy tíz csoportból átlagban csak háromnak van olyan
szerencséje, hogy a Fuji-t teljes pompájában lássa. Bánatunkban elmentünk a
Ginza negyedbe egy kicsit szétnézni.
Itt láttam életemben először olyan átjárót, hogy az úton saroktól-sarokig
minden irányban zebra volt, úgy értve, hogy még átlósan is, a kereszteződés
közepén. Ha jól meggondolom, akkor teljesen ésszerűnek tűnik, nem kell kétszer
kivárni, míg zöldre vált a lámpa, egyszerre mindenki megy mindenfelé, s
legalább a gyalogosok is haladnak.
Nos, az utcán való bámészkodásnak nem kedvezett az idő,
de annál jobban motivált abban, hogy keressünk valami jó és érdekes vendéglőt.
Hosszas elmélkedés és egyezkedés után a miénkfajta és a japán konyha közötti
versenyben a japán győzött, így elindultunk hármasban valami újat felfedezni.
Addig mentünk, mendegéltünk kutatva és válogatva (főleg a vendéglő ajtajába
kitett képes étlap fotói alapján), hogy ez se jó, meg az se jó, míg valahol, a
főúttól egy kissé távolabb eső utcában valami gyanúsan csendes alagsorban
kötöttünk ki. De akkor már nagyon éhesek voltunk, úgy döntöttünk, hogy ezek a
kisvendéglők biztos, hogy hagyományosak, ahol helyet találunk, ott leülünk. A
bejáratokat egy-egy lepedőszerűség jelezte, Isti bekukkantott egyik mögé, s szólt,
hogy szerinte itt lesz hely is, meg tényleg hagyományos is. Bementünk.
A konyhám
itthon nagyobb, mint ott a konyha és a vendéglő együttesen. Egy pult
választotta el a három főző és kiszolgáló személyt a három fogyasztótól.
Jobbról a sarokban egy pár, a férfi kedélyesen cigarettázott, a hölgy színes
koktélt ivott, aztán kicsit idébb egy gyönyörű, selyemkimonós,
megállapíthatatlan korú szép hölgy szürcsölte a – hallhatóan finom – levesét.
Nekünk a pult bal oldala maradt, négy szabad szék állt azon az oldalon. Leültünk,
s valamit kérdeztek tőlünk. Elmagyaráztuk minden nyelven – kivéve a japánt –
hogy vacsoráznánk. Ők pedig csak néztek, egyik nyelv sem volt számukra ismerős…kivéve
a japánt. Valahonnan a kamrából előkerült egy étlap, nyilván japánul, de voltak
rajta képek teljes menüsorokról. Mindhárman kiválasztottunk egy-egy menüt,
persze, hárman háromfélét, s vártunk, míg a házigazdáink serényen elkezdtek mütyürgetni,
csongolygatni és vagdosni valamiket. Az itallal nem tudtunk annyira jól
kommunikálni, ezért rámutatósan rendeltünk valami közepes élvezhetőséget nyújtó
italt. Mi ittunk, vigyorogtunk, a vendégek is kíváncsian és mosolyogva nézegettek
bennünket – főleg az időközben mellém telepedő öltönyös úriember, akinek
rendelnie sem kellett, neki rögtön őrölték a nyers halat nyers tojással,
lapótyálták szaporán a hozzávaló fehér gomócsinokat, s két üdezöld lapi
kíséretében szépen szervírozták a dolgot. Padtársam, pedig széles jó étvággyal
nyomta le egymás után a valamiket, melyeket ő a masszából kialakított. S közben
kedvesen mosolyogva sandított felém, mert látta, hogy a felszolgált előételt (ez
valami „a ház ajándéka” volt, mert ilyent egyáltalán nem rendeltünk. Szerintem :D
) nehezen tudom megtámadni a két pálcikával. Ennek főleg a pici snidlingkarikák
és a csípőspaprika voltak az oka, mert azok voltak egyedül ízesek és azokat
szerettem volna becsempészni a fehér akármis falatka tetejére.
Feléig jutottam a küzdelemben, amikor jött a leves. Finom
volt, már említettem, hogy aki Japánban biztosra akar menni az rendeljen simán
levest, az mindig telitalálat. Aztán érkezett a második, volt benne valami hús,
kétféle mártás és egy naaaagy tál rizs. De a rizsnek szeme volt! Nem úgy, hanem
úgy, hogy majd minden szemnek kettő. Fel kellett tennem a szemüveget, s akkor láttam,
hogy a rizsben nagyon apró, átlátszó ebihalak ezrei lelték korai halálukat, én
meg csak nézem, mert nem voltam biztos benne, hogy tényleg meglelték, s nem
mozdulnak meg. Nem mozdultak, de én sem. Erre Hugi okosan annyit csinált, hogy
kicsit odébb tolta az én rizsestálamat, s megosztotta velem a sajátját. Abban
nem voltak szemek. Gondolom nem passzoltak a másik menüsorhoz. Miután végeztünk,
s a pulton túl álló népek kérdően – de fikarcnyi mosoly nélkül – bámultak a
képünkbe, úgy láttuk helyesnek, hogy itt most fizetünk (készpénzzel, mert mutatták,
hogy csak azt szeretnének elfogadni), s majd a desszertet máshol fogyasztjuk el. A visszaúton alig vártuk, hogy a Lindt gyönyörűséges,
üvegfalú cukrászdájába érjünk, s megkoronázzuk a vacsorát. Erről képek is
készültek, igaz, telefonnal, mert az előbbi helyen fotózni sem nagyon mertem…valahogy
ott nem olyan volt a hangulat. A desszertet kiskanállal és játszi könnyedséggel
tűntettük el, pedig méretre jóval nagyobb volt, mint az előtte felszolgált
háromfogásos vacsora 😊.
Reggelre megint csoda történt. Gyönyörű, tiszta időre
ébredtünk, a negyvenedik emeleti reggelizőből simán látszott a Fuji-san! Két,
vagy három órányit tartott odáig az út, elég nagy volt a forgalom, de a szép idő
velünk tartott. Előbb a hegy lábánál levő látogatóközpontot néztük meg, ennek a
teraszáról épp rálátni a japánok szent hegyére, aztán tovább mentünk az Ashi
tóhoz, ahol hajókázni vittek, majd ott a parton ebédeltünk egy vendéglőben.
Utána felvonóval mentünk föl a Komagatake hegyre, ahonnan csodaszépen,
mondhatni szemmagasságban, látszott a Fuji-san, a másik irányban, pedig, el
lehetett látni az óceánig.
A hajókázás olyan igazi turistaattrakció volt, nagyon cifrán
feldíszített kalózhajón, eleinte nem is láttunk egyebet, mint a cifraságokat, …
…a parton a szépen színesedő erdőt, …
…vagy a kedves útitársakat, …
…de a vége felé felbukkant az egyik domb mögül a Fuji is,
s akkor már mindannyian boldogan inkább azt fényképezgettük.
Azt már említettem, hogy a Fujit a japánok nagy becsben
tartják, szentként tisztelik, ezért is használják a Fuji-san elnevezést, náluk
ez a tisztelet jele. A korai formájában a Fuji kb 100000 éves múltra tekint
vissza, de a mostani formájában úgy mondták, hogy kb. 10000 évvel ezelőtt
alakult ki. Az utána következő kitörések, persze mindig alakítanak rajta
egy-egy keveset. Magassága hivatalosan 3776 méter, de a sorozatos földmozgások
annyira berázták, hogy mostanában talán 3774 méter a magassága. Földrajzilag persze
ez lényeges különbség, de amikor meg akarod mászni akkor a két méter semmit sem
számít.
Márpedig a Fujit rengetegen megmásszák. Azt mondja egy
japán közmondás, hogy mindenkinek meg kell mászni a Fujit egyszer az életben, de
jó bolond az, aki kétszer mássza meg 😊. Ezért az egyszeri
alkalomért sokszor éveket várakoznak, mert fel kell iratkozni, s csak megfelelő
időben engedik a túrázókat a hegyre. Ez a megfelelő idő nagyjából a júliusi és
augusztusi hónapot jelenti, azonkívül bármikor havazhat, viharos lehet, s veszélyessé
válhat.
Állítólag nem olyan borzasztó nehéz az a túra, legtöbben
úgy indulnak neki, hogy késő este indulnak, éjszaka mennek fel, szépen egyes
sorban bandukolnak a lámpásaikkal, majd hajnalban körüljárják a krátert és kora
reggel indulnak is vissza. Azt mondják, hogy csodaszép élmény látni, ahogy a
felfelé haladó fényoszlop ezernyi kis lámpása világít az éjszakában. Manapság bárki
felmehet a hegyre, még a gyerekek és a nők is. Régebb a nőket tisztátalannak
tartották, ezért a XIX-ik század végéig csak férfiak mászhatták meg a hegyet.
Még egy érdekesség a Fujiról: a szent hegy csúcsa az a
hegyen működő régi sintoista szentély tulajdonában van, minekutána a nagy
shogun, Tokugawa Ieyasu 1606-ban nekik ajándékozta. Ők viselik gondját és
tartják tisztán, de működtetnek odafent menedékházat, s biztosítanak teát,
vizet, sőt mentőakciókat is, ha véletlenül arra is szükség lenne.
Innen a Hakone Nemzeti Parkból egyenesen a vonatállomásra
vittek bennünket, mert a Shinkansen nevű szuperexpresszel utaztunk tovább
Kyotoba.
Ez egyrészt nagyon jó volt, mert köztudott,
hogy a japán vasutak mennyire pontosak, így nyilvánvaló, hogy ez a
legelőnyösebb, a maga 300 km-h körüli sebességével a leggyorsabb és ugyanakkor
a legbiztonságosabb közlekedési módszer, …
Végül ez is sikerült nekünk, volt időnk még egy picikét
nézelődni is, látni hogyan képesek a peronfelügyelők tökéletesen végezni
munkájukat, s megcsodálni, hogy egy, vagy legfeljebb két tanár hogyan tud száz
apró gyermeket egyes sorba állítani és kevesebb, mint egy perc alatt bemasíroztatni
egy vonatajtón… Aznapra - a természet szépségein kívül - talán ezek voltak a
legnagyobb csodák. Emberi csodák 😊.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu