Végre
Kambodzsában!
Reggel korán
indultunk kisbusszal a Poipet-i határátkelő irányába, kb 11 óra lett, mire
megérkeztünk egy óriási nagy piacra. Ezen kellett araszolgatva végigmennünk, hogy
megpillanthassuk a nagy kaput, amely a határt jelzi.
A buszból
leszálltunk, a csomagjainkat, pedig gyalog-kulik pakolták kis szekereikre és
vitték át a határon. Mi is gyalog
mentünk, mint mindenki más.
Csak néhány
állatszállító jármüvet láttunk keréken átkelni, de őket nagyon megvárakoztatták.
Szegény malacok egymást taposták és egyfolytában
visítottak. De mindig így szállítják az állatokat, csak így tudják biztosítani,
hogy frissen érkezzenek a piacokra. Hosszú sort kellett állni a thai oldalon,
majd odaát is, de mindkét esetben viszonylag hamar sorra kerültünk, útlevél,
kamera, ujjlenyomatok, vízum, mehetsz stílusban...
Gyümölcsök sem most
értek, csak egyik-másik. Rengeteg ananászt, nagyon finom szaftos rózsaszínű pomelót
(egészen más volt, mint az itteni), sárkányszemet meg sokféle apró banánt ettünk. Majd áprilistól
jön a nyár a 4o fok feletti meleggel, akkor érik majd a sok mangó, papaya, meg mindenféle egyebek, sajnos annyiféle
ismeretlen gyümölcs volt, hogy nem tudtam megjegyezni a nevüket.
Érkezéskor már
vártak a megrendelt motorosok, felpattantunk a nyeregbe és néhány óra alatt
körbemotoroztuk a vidéket.
Meglátogattunk
néhány családot is, akik rizslaska illetve rizslapótya ( tavaszi tekercsekhez
való papírvékony rizslapok) készítésével foglalkoznak, gyakorlatilag ebből
élnek.
Majd minden
családnak van rizsföldecskéje, ami nem nagy, de megélhetést biztosít a
családnak. A családok igazi nagycsaládok:
átlagosan 7-12 gyereket vállalnak, a fiatalok nagy szerepet vállalnak a
család fenntartásában, a földeken való munkában.
A fiúk
gyakran elmennek más városba dolgozni,
hogy hazaküldhessék a keresetüket a szülőknek, így segítve a kisebbek nevelését-
ezeket mesélte nekem a motoros vezetőm, aki 18 éves volt és Pnom Penh-ből
költözött északra, mert itt akadt számára munka. Magánúton tanult meg angolul, a motoros
fuvarozás mellett egy szállodában is dolgozik, s szeretne továbbtanulni, ha sikerül annyi
pénzt keresnie. Addig is néha befizet a
főiskola hétvégi tanfolyamaira és így képezi magát álmai szakmájában:
idegenvezető szeretne lenni.
A családokra
visszatérve, amíg kicsik a gyerekek, addig ott téblábolnak a ház körül, de alig
9-1o évesen már komolyan segítenek a munkában.
Egy másik kis
faluban a halpaszta készítésének szépségeit, valamint a halszárítás titkait
magyarázták el a helyi szakik, hát ettől a naptól fogva kerek egy hétig a
csoportból senki nem evett halat, halpasztával készült ételt ( csaknem mindenikben
benne van J), vagy ezekhez
hasonló táplálékot. Többen fontolgattuk az örök vegetarianizmusra való
áttérést, de aztán lassan elcsitultak az orrunkban dübörgő szagok...
Bárhol is haladtunk, mezőn vagy falvakon, mindenütt csupa vidám, integető gyermekhadak kísértek és próbáltak együtt szaladni a motorokkal. Kimondottan szerény, egyszerű körülmények között élnek, de a gyerekkoruk láthatóan boldog és gondtalan...
a halpaszta duborgese 40 fok folott lehet igazi
RăspundețiȘtergere:) Nem akarod igaziból megtudni: a bűz beférkőzik az orrodba, a látvány kísért,álmodban sem hagy nyugton. Még napokkal később is forgatja a gyomrod, s rosszullét környékez a puszta gondolatára...
RăspundețiȘtergere