Múmiák a sivatagban
Nazcától alig órányi
járásra egy nagyon érdekes (és ugyanakkor hátborzongató) helyre utaztunk, a
Chauchilla temetőbe, ahol az eredeti sírokban ősi, Nazca-kori múmiákat
láthattunk.
Ezeket a sírokat valamikor az i.sz.
2oo-as évtől az 1ooo-es év körülig készítették és az az érdekessége, hogy a
múmiák nagyon jó állapotban vannak, mert a sóban-nitrátokban gazdag homok és a
száraz éghajlat csaknem tökéletesen megtartotta őket az eredeti formájukban.
A gyantaburok távol tartotta a káros
baktériumokat, így a testek egyenletesen kiszáradtak, anélkül, hogy a bennük
levő szerves anyag bomlásnak indult volna.
Miután kiásták és felszínre hozták - a
levegő hatására - természetesen tönkrement a múmiák bőre és teljesen
kifehéredett a csontjuk. A múmiák eredetileg is ilyen embriópozícióban voltak
eltemetve, mint ahogy most láthatjuk őket, melléjük, pedig különböző edényeket, pénzt, értéktárgyakat,
néha szerszámokat, ételt és italt tettek, hogy majd odaát se kelljen semmiben
szűkölködjenek.
Chauchilla szomorú története az, hogy
az elmúlt századok és a nagy szegénység rengeteg sírrablót produkált, akik
kiásták, feldúlták a sírok legtöbbjét, levagdosták a testekről drága
textíliákat – mert ezeket a gazdag külföldi műgyűjtőknek könnyen lehetett adni
– majd a maradványokat ott hagyták a sivatagban, hadd végezze be a nap és a
szél az elkezdett rombolást.
Most már eléggé vigyáznak a még
megmaradt sírokra, mert 1997 óta törvényesen is védett régészeti lelőhely lett
Chauchilla és most már nagy pénzbüntetéssel sújtják a rongálókat. Azóta
rekonstruálták a jelenleg látható 12 darab sírt is, elhelyezve bennük az
eredeti kegytárgyakat, kerámiákat, textilburkolatokat, magvakat, épp úgy, ahogy
annak idején voltak.
A feltárt sírokban az eredeti falazat
látható, de ehhez az utóbbi időben egy magasításszerű védőfalat is húztak, hogy
a homok ne fújja be a nyitott sírokat, majd az egészet befedték egy fából
eszkabált ácsolattal.
A legérdekesebb az volt, hogy a múmiák
haja az elhantolás után is egyre nőtt, így egyik-másiknak végül több méteres
rasztás haja lett, amit így utólag köréjük tekertek.
Tiszta szerencse, hogy időközben
alácsusszant a nap, s mi teljes sötétedés előtt azért szerettünk volna kijutni
ezen vidámnak egyáltalán nem nevezhető temetőből...másképp a helyi vezetőnk még
órákig tudta volna lelkesen mutogatni a hófehér csontmaradványokat...
Innen egy kerámiamühelybe vittek
bennünket, hogy ízelítőt kapjunk a híres Nazca-edények gyártásáról és
mintáiról. Az edények készítése nagyjából ugyanolyan, mint nálunk, kézzel
alakítják a formát, míg lábbal hajtják a korongot. Nagyon szép főzőedényeket, tányérokat és érdekes vizeskorsókat formáznak, egy ilyen díszes korsót láttunk Nazca központjában is.
Ami nagyon tetszett, az a kerámia
festése és színvilága volt. A barna minden árnyalata fellelhető rajtuk,
tökéletes harmóniában és gondos kontűrözéssel megrajzolva, majd finom,
állítólag kisbabák hajából készített, ecsettel festve-díszítve.
A kerámiatárgyakon megjelenített
alakzatok is hagyományos figurák – pont olyanok állítólag, mint amilyeneket az
épen maradt sírokból meg tudtak menteni -
kezdve a puma, kondor, pók, kígyó, egyéb állatfigura- rajzolatoktól
egészen a kokalevelekig, kukoricáig és legendabeli lényekig minden fellelhető
rajtuk.
Ezután vacsorázni vittek, pachamancát
kaptunk chicha moradaval J. A pachamanca az egy hagyományos eledel, amelyet
ünnepekkor, vagy vedégek tiszteletére készítenek. Elég hosszadalmas, amíg
összeállítják, ezért csak olyankor készítik, amikor nagy adagokat főznek: előbb
tüzet raknak egy gödörbe, majd szépen körberakják ezt kövekkel, hogy ezek
átforrósodjanak, de úgy rakják, hogy középen maradjon hely az ételnek. Ide
bepakolnak aztán minden jót, főleg húsféléket agyagedényben, vagy
banánlevelekbe bugyolálva. A hús az lehet bármilyen, nekünk csirke, sertés és
bárány volt készítve, de lehet halat, birkát, vagy tengerimalacot ( ez itt
hagyományos étel és nagyon szeretik a helyiek) is tenni bele.
Aztán a húsos fazakak mellé rakják a
körítésnek szánt krumpliféléket, édesburgonyát, lima babot, kukoricát, chilit,
tamale-t. Ez a tamale kukoricalisztből, vagy vegyesen búza- és kukoricalisztből
készül. Fűszerekkel, pirított magvakkal ízesítik a lisztet, majd sok vajjal és
kevés folyadékkal kavarnak egy tésztaféleséget, amit aztán egy banánlevélre
kanalaznak. Ebbe tölteléknek kerülhet hús, sajt, vagy akár valami lecsóféle,
majd összecsomagolják és a forró gőzben megpárolják. Ha jól ízesítették, akkor
nagyon-nagyon finom. Itt a képen
láthatók a tamale-csomagocskák a krumpli között.
Szóval, miután mindent beraktak a forró
kövek közé, azután az egészet betakarják földdel és így lefojtva fövögetnek az
ételek több órán át. Amikor kész van, akkor gondosan ellapátolják a földet,
kiszedegetik az edényeket, a csomagolt húsokat és a tamale-t, a mellettük
finomra sült körítést és tálalják.
A pachamanca az két szóból áll össze, a
pacha azt jelenti, hogy föld, a manca, pedig azt, hogy agyagedény. A mi pachamanca-vacsoránk mellé
nagyon finom italt, chicha morada-t adtak. Ez annyira finom volt, hogy alig
győztük egy nagy fazékból újratölteni a kancsóinkat. Ezt az illatos üdítőt úgy
készítik, hogy a fekete kukoricát szekfűszeggel, fahéjjal, ananásszal és némi
cukorral (régebben banánnal) együtt megfőzik, majd átszűrik és lehűtik. Van ahol
lime levet csavarnak bele, de anélkül is szenzációs! Erről képet sajnos nem
készítettem, de pont úgy néz ki, mint egy jóféle áfonya- vagy
feketeribizliszörp.
Másnap reggel korán indultunk, mert
nagyon hosszú, 10-12 órányi út állt előttünk. A pánamerikai autópályán
haladtunk délre, Arequipa irányába. A végeláthatatlanul hosszú úton jóformán semmit
sem láttunk, de ez a semmi egyenesen lenyűgözött. Erre tényleg illene a szürke
ötven árnyalata kifejezés. Hol olyan kis kráterek, dombocskák jelentek
meg, hogy egyből földönkívülinek képzeltük magunkat...
... hol olyan sivatagos volt a táj, hogy
hónak nézted a vakítóan fehér homokot...
.. hol egy nedvesebb folyómeder
közelsége varázsolta üdévé és csaknem zölddé a kavicsos domboldalt...
... hol a felszálló köd változtatta
kísértetiessé a vidéket.
A pánamerikai út a világ leghosszabb
autóútja, összesen 48ooo km hosszúságú és összeköti Észak-Amerikát,
Közép-Amerikát és Dél-Amerikát.
Perut teljes hosszában keresztülszeli
észak – dél irányban, több, mint 41oo km-es szakaszon, legtöbb helyen a
Csendes-óceán partvonalát hűségesen követve.
Nem mostanában épült, a terv már
1923-ban létezett, a legtöbb szakaszt az 50-es és 60-as években építették ki,
de itt Peruban már a 3o-as években elkészült ez az autópálya. Útközben azért
elég sok helyen láttunk építkezést – valószínű, hogy állandóan javítják, korszerűsítik
a meglévő utat.
Nem csodálom, hogy van mit dolgozni
rajta, néhol olyannak tűnik az egész hegyoldal, mintha most rögtön be akarna
suvadni a tengerbe...
... s ez így megy hosszú kilométereken
keresztül.
Amilyen hihetetlen látványt nyújtott a kopár
hegyvidék baloldalt, épp annyira szép volt a csipkés-sziklás tengerpart a másik
oldalon...
...mogorván ellenszegülve a csapkodó
hullámoknak.
Egy nagyobbacska, csaknem teljesen
kiszáradt folyómeder mellett haladtunk egy darabig...
... majd a meder egyre zöldebb lett és átalakult
egy szép oázissá. Azok a folyók, amelyikek elérik a tengert, mind az Andok
forrásaiból táplálkoznak, mert ebben az évszakban nem nagyon esik az eső.
Ezek a jobban termő földek idevonzzák a
kopárabb vidékek lakóit, így nem ritkaság, hogy az idevándorlók egész új
falvakat építenek egy-egy zöldebb meder mentén.
Néha felkúsznak a telkek egész magasan
a hegyoldalba, lentről olyan, mintha egymásra építették volna a színes
házacskákat.
A földeket rendszerint gondosan
öntözik, csatornákba vezetett folyóvíz segítségével...
... és úgy néz ki, hogy nem hiába, mert
ilyen gazdag pityókatermést még Csíkban is ritkán lehet látni J.
Aztán letértünk az autópályáról, a
szárazföld felé vettük az utat - egyre távolodva a tengertől - s megint valami
újfajta kopársággal találkoztunk...
... majd mögöttük megpillantottuk a
havas csúcsokat: oda igyekeztünk.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu