Szóval... reggel korán irány a
csirkebusz-állomás, hogy eljuthassunk a makadámia-farmra.
Ki is fizettük a fuvardíjat, fejenként
három és fél quetzalt, ami körülbelül fél dollárt tesz ki. Ez egy kicsit furcsa
volt, mert tőlünk turistáktól mindenhol elvárták a hálapénz fizetését - úgy a vendéglői
kiszolgálók, mint a sofőrök, vagy az idegenvezetők - s mindenütt legalább
egy-két dollár volt az elvárás mértéke, ezért a buszjegy alacsony ára ugyancsak
meglepett. Ez meg is magyarázza, hogy miért utaznak olyan sokan ezekkel a csili-vili buszokkal.
Néhány kisebb falun hajtottunk keresztül,
majd szép fákkal szegélyezett árnyas úton érkeztünk Valhallába, a
makadámia-farmra.
Az ültetvényen két fiatalember szorgoskodott,
őket kérdeztük a makadámia-farmról, de semmi biztatót nem tudtak mondani –
sajnos ma zárva van. De ha csak azt akarjuk tudni, hogy milyen is lehet az a
farm, akkor szerintük menjünk kicsit lennebb az úton, mert száz méterrel odébb
már ki van dőlve a kerítés, ott meg nyugodtan besétálhatunk J. Épp amikor ezt így elmagyarázták
nekünk, hirtelen elkezdtek a hátunk mögé mutogatni, hogy nézzük már a Fuego
vulkánt, mert épp most pöfékel! Ez itt elég gyakran történik meg. Guatemala harmincvalahány
vulkánja közül három ma is aktív, de a 3763 m magas Fuego az egyik legaktívabb.
Ez így látványnak szép, de jó lenne, ha
ennyiben is maradna... Azt mondják a fiúk, hogy tavaly ősszel nagyon fújtatott,
rendesen tüzet és hamut hányt, s a környéken több helységet is ki kellett
lakoltassanak a kitörések miatt. Ők is hónapokig laktak rokonoknál. De ne
féljünk, mert ez most tényleg nem ugyanolyan...
Megnyugodtunk, s visszamentünk az útra,
megkeresni a kerítésen a lyukat. Meg is kaptuk...
Aztán kimentünk lestoppolni egy buszt,
amelyik visszavitt Antigua-ba. De ez már dugig tele volt, alig tudtunk feljutni.
Attól még mindenkit felvett, aki intett neki. A padokban minden sorban három-három
személy személy tudott leülni, ez hatvan ember, de a sorok között meg a lépcsőn
még legalább harmincan álltunk egyetlen imbolygó konglomerátumba tömörülve. Kicsit később egy hölgy integetett két sorral
hátrábbról, hogy jöjjek oda, mellette van egy kis hely a padon... nagyon jól
esett.
Délre érkeztünk vissza a városba, az
úton turistaszervező legényke nyomott a kezünkbe egy szórólapot: nem akarnánk-e
megnézni egy kávéültetvényt? De. Felültettek egy régi katonakocsira, s még vagy
tíz másik vigyorgó turistával együtt kivittek a Finca Filadelfia farmra.
Idegenvezetőt is kapunk, egy kedves, mosolygós
fiatalember vezet végig a farmon, aprólékosan elmagyarázva, hogyan is jut el a
kedvenc kávénk a kis bokortól a csészéig. Két nagy kávéfajta létezik a világon,
a Robusta meg az Arabica fajták. Az előbbi – mint a neve is mutatja - robusztusabb, ellenállóbb, erősebb – nem csak
ízre, hanem, mint növény is. Az Arabica az egy aromásabb, kifinomultabb,
finomabb ízű fajta, de nagyon érzékeny is, emiatt nem tud megélni, mert itt a
vulkáni talajon létezik egy apró, kártevő féreg, amelyik tönkreteszi a gyökerét.
S akkor mi a megoldás? Hát kombinálják: minden kávécserje kineveléséhez két
palántát nevelnek, egy Robusta-t, meg egy Arabica-t...
... és aztán a két kis törékeny
növénykéből egyet csinálnak. Ez úgy megy, mint a gyümölcsfák oltása: mindkét
palántát kettévágják, majd a gyökeret hosszában bemetszik, s a felső részt
belecsúsztatják. Utána „bekötözik” a kis törzset és 1o-11 hónapig árnyas,
szellős helyen nevelgetik, amíg ki lehet ültetni. A palánta-metszést csak nők
csinálják, mert a nők kezének a bőre sokkal kevésbé savas, mint a férfiaké, ezért sokkal nagyobb
eséllyel él meg egy palánta, ha nő oltja be. Számokat is mondtak: itt a farmon csaknem
97 % éli túl az oltást, ha nők csinálják, s mindössze 17 %, ha férfiak végzik
ezt a munkát. Mindenesetre ezt a munkát itt hat nő végzi, méghozzá fantasztikus
sebességgel, úgy, hogy naponta több, mint ezer darabot metszenek.
A kávécserjék majd öt év múlva kezdenek
teremni és általában minden harmadik évben teremnek újra. De a cseresznyeszerű
bogyócskák nem egyszerre érnek be, hanem több hónapon keresztül, novembertől egészen
márciusig szedik. Méghozzá egyenként, mert az ágakon mindig vannak éretlen zöld
szemek, félérett sárgásak és egészen érett mélyvörösek is. Persze, ez is kézzel
történik, ezt viszont férfiak végzik és kilóra fizetik őket. Termő években egy
bokorról körülbelül 3o-4o csészényi kávéhoz elegendő gyümölcsöt szüretelnek. Ez egyetlenegy csomag
kávé!!
Amúgy a cserjék közé mindenhová magas
fákat ültetnek, hogy ne érje őket direktbe az erős nap, így hosszabb az érési
idő, de sokkal finomabb marad az aromája.
Innen bevittek a feldolgozóba, ahol végigkövethettük,
hogyan szabadul meg a kis kávészem az őt körülvevő és védelmező négy rétegtől. Legelőször
a szemeket megmossák, majd jön a morzsolás, ahol a szemekből kipréselik a
magocskákat – anélkül, hogy bármi sérülés is keletkezne rajtuk.
Itt komly szakértő van, aki a
szemecskék színéből állapítja meg, hogy elég száraz lett-e a további
feldolgozáshoz. Mert még mindig van rajtuk egy vékony, na meg egy leheletvékony
hártya, amit különböző rostálások és szortírozások révén eltávolítanak.
Ezután már csak a minőségi ellenőrzés
van hátra, méghozzá szabad szemmel és szemenként! Nyolc asszony dolgozik egy-egy
viszonylag lassan haladó futószalag mentén és kézzel szemelgetik ki az ocsút...
Őszintén mondom, láttam, de nem tudom, hogy csinálják... mi szóhoz sem
jutottunk, amikor a szalag mellett bámultuk az ügyességüket.
Ezután már zsákba kerül a kávé nagyobb
része. A termelés 8o %-át küldik zöld
kávéként exportra, a többi beföldön, vagy on-line értékesítődik, mint pörkölt,
csomagolt kávé.
Azt mondták, hogy néha kocsikáznak is
velük: amikor valamelyik alkalmazott férjhez megy, olyankor a tulaj
megajándékozza azzal, hogy egyik ilyen kocsijával viteti a templomba a
menyasszonyt J.
Persze a látogatás fénypontja az volt,
amikor mindenkit meghívtak egy kávékóstolóra, ahol lehetett válogatni a
különböző rövid, hosszabb, presszó vagy átszűrt, natúr, vagy tejjel elkészített kávéfélék
között.
A legjobb – természetesen - az egyszerű,
erős, rövid, cukrozatlan feketekávé volt J
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu